fbpx

Blog

Реновация и преустройство. Какво трябва да знаем?

Реновация

Когато говорим за реновиране на старо жилище или ремонтиране и обзавеждане на изцяло ново такова, задължителен е плана на действие е. Неслучайно най-важния етап от него последователността.

…и когато говорим за последователност не визираме единствено правилната подредба на стъпките, по които трябва да се извършва реновацията, но и последователността на изпълнение, а именно- от кое помещение да започнем. Важно решение е и дали ще изпълнявате ремонта сами или ще наемем професионален екип за целта. Ако желаете да се възползвате от удобството да наемете екип за ремонтните дейности, свържете се с нас чрез контактната ни форма или на и-мейл: info@interiko.eu, за безплатен оглед и консултация. В случай обаче, че считате, че можете да изпълните обновлението сами, ето и нашите съвети към вас:

Започнете с „мръсната“ работа – отстраняване на мазилка, премахване на детайли/ орнаменти/ инсталации/ цели стени/ демонтаж и монтаж на дограма е добре да се правят във всички стаи. Така влагата и праха ще бъдат отстранени преди етапа на освежаване на интериора. При необходимост от такъв тип ремонт, ви препоръчваме реновиране на целия имот. В случай, че нямате финансовата или физическата възможност, тогава силно ви съветваме да стартирате от помещението за ремонт, намиращо се най-далече от входа на жилището. Както можете и сами да предположите, логично е , че съответното помещение не бива да бъде замърсявано и амортизирано непосредствено след ремонт. Следователно коридора е последното помещение, което трябва да претърпи промени.

1) Стартираме със смяната на дограма. След монтажа се уверете, че новата дограма е покрита полиетиленово фолио, с цел предпазване от цапане и повреди от последващия етап на ремонта.

2) Следва премахването на стари тапети, мазилки, подови настилки, врати, вградени мебели поставки и прегради. Внимателно оглеждайте за нещо „подминато“.

3) Преминаваме към начертаване на схема (снимка) за електропроводниците. Създайте план на новите розетки и ключове, за да предотвратите „корекции“ след свършен факт.

4) Към кухнята, баня и тоалетна-  там ни очаква сменя на водопроводните тръби

Когато приключим с основните съставни части и „гръбнака“ на нашия дом, е ред на:

5) Мазилката или шпакловката. Не забравяйте, че от изключителна важност, че всеки нов слой се нанася върху изсъхнал предишен. След приключване с етап „стени“ и сме уверени, че те са напълно сухи, следват…

6) Подова мазилка – следвайте инструкциите, за да избегнете неприятни изненади. При желание да монтирате подово, водно или електрическо отопление – започнете първо с него .

7) Врати и рамки- не забравяйте да ги „изолирате“ от стените с лепенки или хартиено тиксо.

8) Следват боя и/или тапети – започнете от тавана.

9) Преминаваме към подовите настилка. Без значение дали говорим за ламиниран паркет или гранитогрес, уверете се, че сте тук също сте прочели инструкциите за материалите, които се използват за полагане на съответната подова настилка. Този етап винаги следва след финализиране на боядисването на стените и таваните.

10) За финал- первази, лайстни, контакти, ключове, всякакви декорации и аксесоари.

Преустройство

В зависимост от типа имот, който желаем да преустроим според нуждите си, има правила и норми, към които трябва да се придържаме. Главно, те се отнасят за апартаментите.

Често срещана гледка, особено при по-старото строителство – обособени към жилищната площ тераси, прекрояване на вътрешни стени и т.н.
Малцина обаче са наясно, че подобен тип „корекции“ изискват съгласието или на общината, или в случаи на останалите живущи в сградата.

Правилника за управлението, реда и надзора в етажната собственост (ПУРНЕС) гласи, че “всеки собственик може да извършва преустройства на своите части (самостоятелни обекти) от сградата, като не изменя или завзема помещения, пространства или части от тях, предназначени за общо ползване, и не вреди на носимоспособността и устойчивостта на строителната конструкция и на пожарната безопасност и безопасното ползване на сградата”. Пак там е отбелязано и че измененията и преустройствата на сградите или на части от тях се извършват в съответствие с разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

За щастие законите се „интерпретират“ и всевъзможните сценарии за тълкуван често оставят доста своеволия ненаказани. Ако обаче обърнем внимание на достатъчно добре описаните изисквания, ще забележим, че съгласието на етажната собственост не е е нужно да се иска когато:

1. не се променя предназначението на съответния собствен обект, помещение или части от него;

2. не се отнемат общи помещения и площи или части от тях и не се променя предназначението им;

3. не се изменят съществено общите части на сградата;

4. когато се свързват вътрешни инсталации с общи мрежи, преминаващи през/ до разделителната стена или през обслужващи помещения (по една вертикална ос);

5. когато се прекарва нова инсталация през обща част, която не засяга помещения на отделни собственици;

6. когато се променя предназначението на обекти, разположени в нежилищни сгради;

Извън тези случаи се изисква гласуване на решение на общо събрание на собствениците (етажната собственост), взето по установения ред (заложен в закона за собствеността и правилника за етажната собственост), и изрично писмено съгласие на всички собственици – непосредствени съседи на обекта. В случай на завземане на общи части, е необходимо и съгласието на всички собственици. Последващи действия могат да се приемат единствено след узаконяване на решението чрез подписано съгласие на съсобствениците и членовете на УС (управителния съвет) на етажната собственост и нотариална заверка на техните подписи.

Преустройства на помещения и обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена жилищна сграда, също не изискват съгласие от съседи. Единственото условие е да не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване. В случай, че е причинено такова, собственикът се задължава да го отстрани. Задължително в подобни случаи, обаче, е представянето на мотивирано становище на инженер-конструктор с пълна проектантска правоспособност, доказващо, че не се увеличават натоварванията, не се засягат конструктивни елементи, както и не се намалява носимоспособността, устойчивостта и дълготрайността на конструкцията на сградата. Съгласие на собствениците не се изисква и в случаи на възстановяване на жилищното предназначение на вече преустроени самостоятелни помещения и обекти за нежилищни нужди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!