fbpx

Blog

Как да изберем осветлението?

Изборът на правилното осветление за различните стаи във вашия дом може да бъде сложен. Има ярки светлини, и слаби светлини, и висящи светлини, и стенни светлини, и полилеи, и LED светлини; има толкова много светлини…!

Но коя е правилната за съответното помещение и цел?

Най-важното, което трябва да знаете за осветлението като цяло, е че то е елемента, който може да придаде усещане за лукс на един имот. Правилния подбор и комбинация между различните осветителни тела е истинска наука, която все пак може да бъде приложена от всеки, стига да бъдат спазени някои основни принципи; първият, от които е щателно проучване и отделяне на  съответното количеството време и усилия, които този избор ще отнеме. Второто: основните параметри, по които ще се водите в това търсене са: кое е подходящото за вас (като обитател) и кое е подходящо за самото пространството. Например: трябва да сте сигурни, че сте избрали светлини с действително функционална цел, с точното количество осветяване, и не на последно място- стилистичен елемент, който да се добави към естетиката на стаята.

Ако искате да научите малко повече за опциите за осветление, които имате, и как да изберете правилното осветление за всяка стая в дома си, четете надолу:

Има три типа осветление… Кои са те?

1. Декоративно

2. Целесъобразно

3. Акцентно

Често ще откриете, че всяка стая има поне два различни вида осветление, но има и случаи, когато едно помещение ще обединява и комбинира и трите типа. Ето всяко от тях как допринася:

Декоративно осветление

Околното осветление обикновено е основният източник на светлина в стаята. Тези тела могат да бъдат разнородни – от надземни тела до вградено осветление.

Целесъобразно осветление

Такова е работното осветление. То се използва за осигуряване на светлина за определени дейности, като четене на книга или гримиране пред огледало. Тези светлини никога не се използват за осветяване на цяла стая, а само за малка част от нея.

Този осветление се предлага във всякакви форми и размери. Осветителните тела от този вид могат да бъдат монтирани на стена, да стоят автономно или да бъдат монтирани в огледало. Вече повечето от тях имат и възможности за допълнително коригирани при позиционирането (чрез въртяща се основа, пречупващо се тяло, моделиране изходната точка и диапазон на осветяване)

Акцентно осветление

Акцентното осветление е  наречено така, заради същината си на предназначение, а именно: акцент. Тези светлини обикновено привличат вниманието към нещо, на което се възхищавате в къщата, като например картина, камина или лавица.

Акцентните светлини могат да бъдат семпли и елегантни, но също така могат да бъдат и луксозни… и внушителни (придаващи още по-силен акцент). Такива са полилеите, аплиците и лампите.

Освен типовете, осветлението има и своите категории на разпределение.

Сега, след като знаете подробностите за това какви видове осветление можете да избирате, следващото, което ще трябва да научите е как да правите подбора си не само според вече изброените типове, но и категориите, към които осветителните тела приспадат:

Освен типовете, осветлението има и своите категории на разпределение.

Сега, след като знаете подробностите за това какви видове осветление можете да избирате, следващото, което ще трябва да научите е как да правите подбора си не само според вече изброените типове, но и категориите, към които осветителните тела приспадат:

Аплици

Аплиците винаги се монтират директно за стената. Те могат да бъдат свързани към стената или чрез кабел. Обикновено стенните аплици се купуват по двойки, всеки от двете страни на огледало или камина. Аплиците с въртящо се рамо, от друга страна, обикновено се монтират сами като акцентираща светлина, привличайки вниманието към произведение на изкуството или библиотека.

Плафониери

Тази категория лампи обикновено се монтират директно за тавана, където озаряват стаята, без да не отнемат пространство от стаята.

Пендели

Висящите осветителни тела не биват само монтирани такива. Те имат ролята и на декорация, тъй като често висят от тавана чрез кабел, верига или някакъв вид тел.

Друга функция, която този тип осветителни тела могат да изпълняват е като работна лампа, висяща над маса в трапезария или кухненски остров. Те варират по размер, модели и цели.

Полилеи

Полилеите могат да бъдат посочени като голяма осветителна система, тъй като излъчвамето на светлина се осъществява от повече от един източник наведнъж. Този тип осветление най-често бива монтиран за тавана, като има модели, които могат да бъдат функционални или декоративни в зависимост от това къде ги поставяте в къщата и каква роля искате те да изпълняват.

Настолни лампи

Вероятно вече имате подова или настолна лампа в дома си, но ако нямате, това е друга опция, която да добавите към избора си. Тези осветителни тела не са предназначени даосветяват цяла стая, но са идеални за деликатно осветление на нощното ви шкафче, тв шкаф или деликатна декорация. В тази категория има безкрайни възможности за избор, като ценовата гама е също толкова обширна и разнообразна.

Спотове

Спотовете категорично се превърнаха в предпочитания вид осветителни тела през последните години. Накратко те представляват битови осветителни тела с форма на прожектор, но в същността и дизайна си, те са непретенциозни, минималистични и лесни за комбинации и декорации. Интензитета им на осветяване също може да бъде регулиран с димер.

 

Източник: interiko.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

error: Content is protected !!