fbpx

Как да изберем най-доброто жилище?

Икономическия подем в глобален аспект се отрази положително на бизнесите във всички отрасли, но най-осезаем беше възходът на имотния пазар. През последните години пазарът на имотите у нас бележи изключителен ръст. Когато обаче говорим за „клиента“ като самостоятелен и знаков фактор на този пазар, под внимание се вземат неговите нужди и изисквания. Без значение дали става дума за личния ни дом или инвестиционен имот, въпросите винаги са следните:

  • Цена и район

Основния и винаги ключов въпрос, разбира се, е цената. Следващия по важност фактор е районът (кварталът). Ако вземем, например, предлагането на имоти в столицата- все по-търсени са южните квартали на София, главно заради новото строителство, близостта на планина Витоша и не на последно място – бързите комуникации и главни пътни артерии за връзка с идеалния център. Това е и причината, търсенето да определя цените на предлагане за тези райони. Или иначе казано – средната цена за кв.м. в южните квартали на столицата е €1000/кв.м., докато средната цена за кв.м в западни квартали като ж.к. Люлин и ж.к. Овча купел са около €900/кв.м., а за райони като северните ж.к. Надежда и ж.к. Левски – са около €800/кв.м.

От друга страна, обаче, макар и нови, южните квартали на София, не предлагат пространството, спокойствието и добре развитата инфраструктура, каквато райони като Младост, Дружба и Люлин могат да предложат. За това, често, когато избора на жилище е с цел покупка за лично ползване, районът, който клиентите посочват е на база близост на месторабота, лични контакти, училище/детска градина, удобства на вече познатия район и др.

  • Квадратура/ Разпределение/ Тип строителство

Следващ, не по-маловажен фактор, е квадратурата, неразривно свързана с разпределението на помещенията, тяхната функционалност и разбира се, типа на строителство на сградата, в която се помещава жилището. Тук, отново статистиката за високия интерес към сгради тип ново строителство (тухла), е неоспорима. Също, висок интерес се забелязва и към жилища помещаващи се в сгради с тип строителство ЕПК. Компромисен и по-рядко търсен вариант са жилищата в панелни сгради. Предпочитани основно заради съотношението цена-квадратура.

  • Етаж/ Изглед/ Гледка

Когато говорим за функционалност на един имот, неделимо условие е изгледа (изложението) и етажа, на който е разположено жилището. Най-често срещано е изискването имотът да не се намира на първи или последен етаж, както и да бъде с южно или западно изложение. Когато тези компоненти са на лице, като резултат получаваме „слънчево“ жилище.

През последните години на осезаем ръст на имотния пазар, обаче, се отбелязва още една тенденция в изискванията на българския клиент, а именно – гледка. Да, точна така. Оказва се, че купувачът у нас определено цени гледки към планина, парк, езеро или гора.

  • Транспортни комуникации

Натоварените булеварди, все по-нарастващия и напрегнат трафик, замърсения въздух и затрудненият достъп до удобни паркинг зони, принуждават модерния човек да търси все по-често удобството на бързото и лесно пътуване с транспорт като метро, трамвай и/или автобуси. От това се подразбира еднозначно, че важен фактор при избора на жилище както за лично ползване, така и за инвестиция са транспортните комуникации в района, за който търсим нашия имот.

  • Развита инфраструктура на района

Както споменахме по-рано, избора на имот се свежда до цена и предпочитан район. А районът сам по себе си, често бива предпочитан, заради изградената в него инфраструктура, даваща бърз и лесен достъп до училища, детски градини, хранителни магазини, банки, държавни институции, болници, аптеки, търговски центрове и други удобства.

  • Допълнителни удобства

И като говорим за удобства- кой би отказал в близост да може да намери любимите си паркове, ресторанти, клубове, театри и/или развлекателни центрове.

  • Покупка според етапа на строителство

Оказва се, че с промените и новите изисквания на банковите институции финансиращи имотните инвестициите, поради злочестата неотдавнашна практика на нелоялни строители по време на световната икономическа криза, да се продават жилища „на зелено“, които не биваха завършвани или пък изобщо стартирани, към днешна дата тези опасения почти не съществуват. Големите банки на територията на страната предприеха нова практика, която позволява на българския купувач да инвестира с премерен риск и информирано. Това се реализира, чрез получаване на банково финансиране на етап Акт 14 от строителството на сградата, като също, банката предоставя и списък на проверените и одобрени строители и инвеститори, с които би работила.

Ако трябва да обобщим – оказва се, че търсенето на перфектния имот не е никак лесна задача, още повече когато знаем, че винаги е нужен и компромис. Ние, от екипът на Entre BG, обаче, можем да Ви гарантираме едно – че от всеки имот, можем да създадем перфектния дом.

Източник: Entre BG

error: Content is protected !!